torstai 22. marraskuuta 2018

9 hyvää syytä elää by Ryhmäteatteri

Kuva: Ryhmäteatteri/Mitro Härkönen

Nyt on kyllä tullut nautittua kulttuuria "urakalla", mutta kun saa hyvän tarjouksen lipuista niin eihän sitä malta olla tarttumatta tarjoukseen.

Meille on muodostunut neljässä vuodessa perinteeksi käydä joka kesä Suomenlinnassa katsomassa Ryhmäteatterin kesäesitys ja niin teimme myös tänäkin vuonna. Tämän kesän näytelmänä oli "Yksi lensi yli käenpesän" ja täytyy sanoa, että tykkäsin kovasti! Samaa en voi sanoa viime vuotisesta Aleksi Kiven seitsemästä veljeksestä, joka oli niin turkkamainen tulkinta, että ensimmäistä kertaa ikinä tuli mieleen, että kehtaako lähteä kesken pois..

Nyt sitten pääsin ensimmäistä kertaa Ryhmäteatterin omiin tiloihin näin kesäkauden ulkopuolella. Näytelmänä oli "9 hyvää syytä elää", joka on kantaesitetty lokakuussa eli suht tuore näytelmä kyseessä. Tarinassa seurataan nuoren Klaara Harmaan elämää, jota hän pääosin pystyy elämään vain neljän seinän sisällä ahdistuksen, masentuneisuuden ja syrjäytymisensä vuoksi. Ikkunan takaa seuraten muiden henkilöiden menemistä ja elämistä - joka ulkopuoliselle näyttäytyy varsin normaalilta, mutta kun näiden henkilöiden tarina aukeaa, se on kaikkea muuta. Jokaisen henkilön tarina tuntui ehkä pelottavankin todelta ja kuinka monesti ihmiset kohdatessaan samassa tilanteessa olevia kääntävät mieluummin katseensa... poissa silmistä, poissa mielistä. Tarina kertoi vahvasti siitä mitä on joutua esim. yhteiskunnan palveluiden varaan tai jopa ulkopuolelle ja jotenkin ainakin itselle kolahti ajatus että pakotetaanko ihmiset juoksemaan oravanpyörässä, sillä jos pyörästä tippuu niin "kukaan" ei pidä huolta olet sitten koditon, työtön, vanhus tai mielenterveys"potilas"?

"Ryhmäteatterin 9 hyvää syytä elää on tarina yhteiskunnan laidalla elävistä ihmisistä, jotka uskaltautuvat näkemään ympärillään hoippuvien kanssakulkijoiden hädän. Esitys liikuttaa ja antaa ajattelemisen aihetta - sekä monet vapauttavat naurut. Kun esityksen aiheena ovat masennus, yksinäisyys, syrjäytyminen, alkoholismi, köyhyys ja rapautuva mielenterveyshoitojärjestelmä, muun muassa, lopputulos voisi olla turruttavan ahdistava. - Tuula Viitaniemi, Yle"
Näytelmässä Klaara sai tehtäväksi psykpolin hoitajaltaan tehtäväksi kirjata 9 hyvää syytä elää. Teema kantoi hyvin läpi näytelmän ja loppua kohti syitä alkoikin löytymään. Aloin itsekin miettiä, että mitkä ovat omat 9 hyvää syytä elää. Homma tuntuu helpolta, mutta muutaman syyn jälkeen tuntui ettei syyt ole niin painavia kuin ensimmäiset - jos haetaan nimenomaan syitä "miksi eläisin" eikä välttämättömyyksiä elämiseen (esim. ilma, ruoka jne) :).. Omat tärkeimmät syyt elämiseen: 

 1. Perhe (sis. lähiomaiset) ja erityisesti lapset, haluan nähdä heidän kasvavan 
 2. Elämykset ja kokemukset, haluan nähdä ja kokea asioita mieluummin kuin kerätä materiaa
 3. Olla tueksi ja avuksi ihmisille
 4. ... pitää jatkaa selvästi miettimistä :)...

Näyttelijät tekevät näytelmän

Näytelmän roolituksesta täytyy antaa täydet pojot! Klaara Harmaata näyttelee Ella Mettänen Tampereen Työväen Teatterista. Klaaran rooli keskeisin tarinassa eikä ollutkaan montaa kohtausta missä Klaara ei olisi ollut mukana. Ella oli mielestäni hyvä valinta Klaaraksi! Ellan olemus ja tulkinta onnistui välittämään nuoren naisen ahdistuneisuuden hyvin. Pihla Penttinen loisti Klaaran äidin roolissa. Jotenkin tuli oma äiti mieleen joistain kohtauksista :). Minna Suuronen ja Robin Svartström edustaa mulle sitä vahvaa Ryhmisläisyyttä, johon ei voi pettyä kun he ovat lavalla. Ehkä näytelmän yllättävin ja hauskin rooli oli Juha Kukkosen "Urho Kalevan" rooli, miten voikin tulkita koiraa ja tunteita noin hauskasti ja osuvasti?! Mutta sitten vikaksi mun ehdoton suosikki! Santtu Karvonen. Musta tuntuu, että laittaa Santun mihin tahansa rooliin niin se on vaan hauska. Nytkin sai nauraa Santun postinjakajaroolia ihan täysiä :). Innolla odottelenkin ensi vuonna ilmestyvää Fingerpori-elokuvaa jossa hän on Heimo Vesa :).


Arvosteluita näytelmästä voit lukea mm.:

Helsingin Sanomat: Juha Kukkonen loistaa jiveä tanssivana koirana Anna Krogeruksen uutuusnäytelmässä

Ryhmäteatterin 9 hyvää syytä elää muistuttaa, että olemme täällä toisiamme varten

Ja lippujakin vielä näyttää olevan (esitykset 15.12.2018 asti)

2 kommenttia:

 1. I am completely agree with you, I am an amazing fan of your site,

  genuine guard post Keep making such stunning post,


  Thanks for sharing.  Jaipur Sightseeing Taxi  Regards

  Sameer

  VastaaPoista
 2. very nice post and great genuine post Sharing content and I am completely agree with you,


  Thanks for sharing.


  Taxi in Jaipur

   
  and
   

  Jaipur Sightseeing Taxi


   

  Regards

  Sameer

  VastaaPoista