keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Barbie-näyttely Kansallismuseossa - Muistatko vielä lapsuuden Barbie-leikit?


Barbie 1959-2017, Mattel
Kuva: Kansallismuseo / lehdistökuvat

"Kantavana ajatuksenani Barbien takana oli, että nuken välityksellä pikkutyttö voisi olla aivan mitä haluaa. Barbie on aina edustanut naisen valinnanvapautta. Kaikki on mahdollista." 
Ruth Handler, Barbien luoja


Ei ole varmaan ketään joka ei tuntisi Barbara Millicent Robertsia eli tutummin Barbieta? Oma Barbie-leikkikauteni osui 80-luvulle. Muistan kun barbit pakattiin kaikkine romppeineen muovikassiin ja leikittiin vuorotellen naapureissa leikkejä - useinmiten leikit oli lähinnä vaatteiden pukemista ja riisumista -  ja moni meistä oli sisustanut Barbeille asunnon vaatekaapin alahyllylle ikäänkuin nukkekoti mutta vaan isommassa koossa. Silloin ei ollut kännyköitä ja Barbeilla leikkimisen lisäksi kovassa huudossa oli tietenkin kesällä erilaiset pihaleikit ja tietty kiiltokuvien vaihto :). Omat Barbit siirtyivät aina nuoremmille leikkijöille ja sitä kautta ne ovat hävinneet aikojen saatossa mikä on toisaalta harmi mutta varmasti ovat tarjonneet seuraavillekin hauskat leikit.

Olinkin ihan innoissani kun Kansallismuseossa avattiin Barbie-näyttely. Näyttelyssä on 450 Barbia aina siitä ensimmäisestä 1959 vuoteen 2016. Näyttely on kasattu todella hienosti jaotellen Barbit eri vuosikymmeniin ja 8:aan eri osioon.

Tiedättekö tunteen kun joku tuoksu tai tavara herättää vanhan muiston? no, niin kävi itsellekin kun ihaili näitä "oman" vuosikymmenen Barbeja. Ihan parhautta! Muistan elävästi miten hieno tuo alla oleva sydänmekko ensimmäisellä barbillani oli <3. Ja tuo heppa! Kaverillani oli se ja olihan se ihan sikahieno :).. itse sain joululahjaksi sellaisen samettipintaisen hepan joka ei kyllä ollut Mattelin, mutta sekin kelpasi :). Sen muistan myös leikeistä, että joo.. kyllä Kenikin löytyi, mutta 8-10 vuotiaana pojat oli ihan tyhmiä niin Keniä ei sitten kelpuutettu joka leikkiin mukaan :).

80-luvun Barbeja. 

Barbie on varsinainen muoti-ikoni: Barbien kehoa on muokattu vuosien mittaan ja kehon mitat on aiheuttanut vuosien aikana keskustelua sekä puolesta että vastaan kun taas vaatteiden suunnittelussa on haettu ajan henkeä ja mitä muotimaailmassa tapahtuu. Näyttelyssä onkin hienosti tuotu esille monta kymmentä Barbia eri muotisuunnittelijoiden näyttävissä luomuksissa - Barbieta on pukenut mm. Dior, Karl Lagerfeld, Versace & Moschino. Ei sitä jotenkin edes ole tajunnut miten hienosti Barbien brandi on rakennettu - toisaalta nämä muotiluomukseet nostavat Barbieta ikonillisesti naiselliselle jalustalle mutta samaan aikaan Barbie on todellakin itsenäinen moderni nainen joka voi tosiaan olla mitä vaan mitä itse haluaa. Tämä taas näkyi hienosti esimerkiksi ammattipuolella, jossa Barbeja löytyi kymmenissä eri ammateissa.
Barbeja eri ammateissa edustettuna

Myös julkkikset ja elokuvat eivät ole välttyneet Mattelin suunnittelupöydältä ja näyttelyssä oli toinen toistaan hienompia ja tunnistettavampia hahmoja ja henkilöitä.

Barbie Marilyn Monroeana

Audrey Hepburn - My fair lady asuissa

William ja Cathrine hääpuvuissaan

Kaiken kaikkiaan kierros kesti about tunnin, mutta kyllä siinä ajassa kerkesin käydä koko näyttelyn pariin kertaan kun iski ekalla kierroksella vaan sellainen innostus että mitähän seuraavaksi ja sitten kiersi uudelleen enemmän ajatuksella ja nauttimalla :).

Näyttelyn ohessa oli myynnissä kerrassaan upea Barbie kirja! Kirjassa esitellään kaikki Barbien vaiheet ja mitkä asiat ovat vaikuttaneet kunkin Barbien syntyyn. Kirja on kovakantinen (isompi kooltaan kuin A4) ja sivuja huimat 207 eli ihan mikään pikkukirjanen ei ole kyseessä, mutta aivan varmasti Barbie muisteloihin lämpiä muistoja herättävät. Hintaa kirjalla oli 39e.

Barbie - The Icon -näyttely Kansallismuseossa 27.4.-26.8.2018. Lisätiedot Kansallismuseon sivuilla.
PS huomaattehan, että museokortilla lisämaksu on 3 euroa.

4 kommenttia:

 1. Kyllä barbeilla leikittiin paljonkin! Ken-nukkea en koskaan saanut, joten leikkasin yhden halpakopio-barbin hiukset lyhyiksi ja tein siitä barbeille miehen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan kyllä, että tuo ratkaisu oli joillakin ystävilläkin käytössä :).

   Poista
 2. Kiitos vinkistä. Tuli itsekin käytyä näyttelyssä ja vierähti tovi jos toinenkin ihallen barbeja.
  jaanat87@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Itsellä jäi tunne, että voisi käydä jopa uudelleenkin :D. Oli se jotenkin niin hyvä näyttely.

   Poista