sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

DIY - Kuormalavoista keittiönpöydälle uusi ilme

Esitelläänpä eilispäivän projekti, joka on jo neljäs mitä tulee kuormalavojen tuunaukseen :). Kaikki lähti tuossa vajaa kaksi vuotta sitten tuunatessani vanhalle Singerille tason (esittelen toisessa postauksessa ohjeet ja vinkit siihen).

Mutta siis.. olin halunnut uudistaa keittiönpöydän pinnan lavoja hyödyntäen jo viime kesästä lähtien ja koska samaa ideaa hyödyntäen jo tänä vuonna tehtiin olkkarin pöydälle sama juttu niin nyt sitten "samaan" syssyyn tehtiin muutos keittiöönkin :).

Runkona pysyy vanha tuttu Ikean Liatorp-sarjan pyöreä pöytä ja tarvittaessa nyt rakennetun kannen saa pois jos tulee tarve levittää vanha pöytä vieraita varten isommaksi eli tätä ei ole mitenkään ruuvattu pöytään vaan pysyy ihan oman tukevan ja painavan rungon avulla paikoillaan (ja 120cm pituus on millilleen käytetty hyväksi). Vanhan pöydän päälle olin silloin ostaessa teetättänyt maitolasinvärisen pleksin (perheessä kun on pieniä lapsia niin pinta oli helpompi pitää puhtaan). Nyt tämä pleksi toimii pöydän ja kannen välissä suojana ettei pöytä naarmuunnu tai tule kulumajälkiä. 

Tässä valkoiseen ja "maalaisromanttiseen" tyyliin toteutettu kansi ja uudet Fersan tuolit... tykkään ihan mahdottomasti ja tuntuu, että tuli pinta-alaakin ihan huimasti!Miten pöytä on rakennettu - vinkit ja ohjeet tuunaukseen


Ihan ensimmäiseksi oma työnsä on löytää tarpeeksi vanhoja lavoja. Ihannelavat ovat kuluneet väritykseltään kauniin harmaiksi ja vielä tärkeämpää on, että naulat ovat painuneet kunnolla puunsisään - mitä vanhempi niin sitä rustiikkisempi lopputulos.

Tämän kannen koko on 119x119cm ja istuu millilleen Ikean Liatorp pöydän päälle. Reunalistojen ollessa 4,5cm kanttiinsa.Tähän ensimmäiseen työnvaiheeseen kaikista kätevin "työkalu" on mies :D :D.. on nimittäin oma hommansa irrottaa naulat ja laudat eli siis räjäyttää siististi kokonaisuus osiin :). Tähän pöytään meni 11 lautaa. Työkaluina muuten riitti vasara ja sorkkarauta.


Kun laudat on irti pese ja putsaa ne tarvittaessa suurimmista lioista. Hio pinnat kauttaaltaan => tikkuvaroitus.. kannattaa käyttää hanskoja tai muuten voit nyppiä käsistä kymmeniä tikkuja loppupäivän.

Kun olet pohjatyöt tehnyt asettele laudat siihen järjestykseen mihin ne loppujenlopuksi haluat. Näin näet myös mitkä laudat istuu parhaiten minkäkin laudan viereen. Tämä on vähän kuin palapeliä rakentaisi :). Tässä vaiheessa ei kannata välittää vaikka laudat olisivat sentin pari eri mittaisia (heitto voi olla 1-2 cm).


Maalasin ensin kannen pintapuolet ja reunat. Kun laudat olivat kuivat (aurinkoisella ilmalla pari tuntia riitti) hioin ne kuluneen näköiseksi (hiekkapaperi P120) ja asettelin ne pintapuoli alaspäin pahvin päälle ja alkoi tukilistojen mallailu ja paikoilleen ruuvailu. Tämä oli aika millin tarkkaa hommaa kun pöydän halkaisija on 110cm ja listat tuovat 9cm sivulle (4,5cm joka sivulle) ja laudat ovat pituudeltaan 120c.. eli lyhyellä matikalla jäi joka sivuun se 0,5cm pelivaraa - kansi ikäänkuin tipahtaa pöydän päälle :). Ruuvit olivat 60mm ja niitä meni nelisenkymmentä.


Nyt ollaankin siinä vaiheessa, että voidaan nähdä jo valoa tunnelin päässä :)..
Maalaan aina lavat kauttaaltaan (myös pinnat jotka eivät näy), koska lavoista ei tiedä mitä aineita niiden pintaan on käytetty/lavaan on imeytynyt. Pinnan maalaaminen sitoo myös mahdollisia kemikaaleja tms. sisäänsä ja vastaavasti suojaa pintaa ulkopuolelta. 

Pintaa voi maalata ja hioa juuri niin monta kertaa kuin mieli tekee ja kunnes lopputulos miellyttää omaa silmää - vikaan tässä ei voi mennä :).

Kannataa tutustua Tukesin ohjeeseen tästä (suoranaisestihan lavoja ei ole tutkittu, mutta eipä ikinä varoitoimet ole varmaan pahasta).

Minkälaisia lavaprojekteja sinä olet tuunaillut?


PS minua voi seurata myös Instassa Nanatar77 :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti