perjantai 14. heinäkuuta 2017

DIY - Betoniaskartelua - raparperilehdistä laatat pihalle

Monta vuotta sitten hommasin ensimmäisen betoniaskartelukirjan ja facessakin tulee kuolattua jengin betonoosin tuotoksia :).. noo.. mulla se on jäänyt ihailun tasolle kunnes tänä kesänä omat raparperit kasvoivat sellaiseksi elefantinkorvien kokoisiksi ja tartuin tuumasta toimeen.

Tarvikkeet: Raparperin lehti/ä, S30 sementtilaasti (myydään 25kg:n säkeissä, hinta about 5e), kanaverkkoa, iso sekoitusastia, porakone ja sekoittaja (sekoitin about 10e).

Kahden ison lehden tekemiseen minulla meni 1 1/2 säkkiä betonia ja laatat olivat paksuudeltaan n. 5cm. Sekoittaja ja porakone kyllä ihan ehdottomia.. voi olla ilman niitä aikasta työlästä sekoittaa betoni. Betoni on sitten hyvä kun saat tehtyä siitä pallon käteesi, mutta "täristäessä" pallo hajoaa. Vähän niin kuin jämäkämpi kaurapuuro :).

Raparperinlehdistä kannattaa paksumpia osia madaltaa veitsellä tai urista tulee muuten aikasta syvät.

Itse laitoin raparperinlehdet "väärinpäin" muovisäkkien päälle ja tasaiselle alustalle. Aloin lappamaan betonia lehden päälle niin ettei betonia mennyt lehden ulkopuolelle vaan betoniraja jäi n. 2-3cm lehdensisäpuolelle. Sitten muotoilin kanaverkosta lehdenmuotoisen osion ja asettelin sen lehden ja betonin päälle. Sitten vaan vielä kerros betonia päälle niin, että verkko jäi betonikerrosten väliin. Verkon tarkoitus on ehkäistä talvella/keväällä laatan halkeaminen.

Sitten vaan jätepussit/muovi työn päälle, jottei työ kuivu liian nopeasti ja tarvittaessa voi vaikka kevyesti ruiskuttaa vettä betonin päälle ensimmäisen vuorokauden aikana. Työt kuivui kolmessa vuorokaudessa ja sitten ei muuta kuin irrottelemaan lehteä betonista ja voila... laatat on valmiit.Toinen satsi lähdössä kohta itsellä teon alle.. eli betonoosin kehittyminen hyvällä alulla :).

Minkälaisia betonitöitä olet itse tehnyt ja mitä hyviä vinkkejä on antaa muille tekijöille :)?
Myös linkit blogeihin/ne ja ohjeisiin on enemmän kuin tervetulleita.

Mukavaa päivää, Nana 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti